Wat is bijtelling?

Wanneer u een lease-auto heeft van de zaak moet u bijtelling betalen wanneer u deze privé gaat rijden. Dit moet officieel wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. Rijdt u minder en kunt u dit aantonen, dan hoeft u geen bijtelling te betalen. De regering heeft begin januari (2013) in het nieuwe regeerakkoord besloten om deze regel niet af te schaffen en de burger geen bijtelling te laten betaling zodra deze de auto mee naar huis neemt. De hoogte van uw bijtelling is afhankelijk van de uitstoot CO2 die uw auto produceert. De overheid verhoogd vanaf 1 juli 2012 elk jaar de bijtelling tot 2015.

Waarom bijtelling?

Het milieu moet volgens de overheid verbeterd worden, hieronder valt ook het autogebruik. Hoe zuiniger uw auto, hoe minder u betaalt. Het is daarom gunstig voor uw werkgever, uzelf en het milieu om te kiezen voor een zuinige auto. Bij een zuinige auto is het ook mogelijk dat er geen wegenbelasting betaalt hoeft te worden. De hier besproken regels zijn hoogstwaarschijnlijk geldig tot en met 2015, dan zal de overheid de regels herzien. Dit omdat de auto’s steeds zuiniger worden door snelle veranderingen in de techniek.

Wanneer heeft een auto tot 0% bijtelling?

Om 0% bijtelling te krijgen mag de auto niet meer dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten. De auto dient tussen 1 januari 2012 en 31 december 2013 te zijn aangeschaft. Vervolgens valt de auto voor 60 maanden onder de 0% bijtelling.

Wanneer de auto voor deze tijd is aangeschaft, maar wel minder dan 50 gram CO2/km uitstoot, is de 0% bijtelling geldig tot en met 1 januari 2017.

Elektrische auto’s

De Nederlandse overheid wil het gebruik van energiezuinige en elektrische auto’s stimuleren. Dit doen ze door geen bijtelling te heffen op elektrische auto’s. Deze regeling is geldig tot en met 1 januari 2014.

De 0% bijtelling regel is dan ook voornamelijk voor deze elektrische auto’s, maar ook voor plug-in hybrides. Deze auto’s bevatten een verbrandingsmotor samen met een elektrische motor. Op korte afstanden kunnen deze auto’s op alleen de elektrische motor rijden.

Populaire lease auto’s in de 0% bijtelling categorie zijn de Toyota Prius, Chevrolet Volt, Opel Ampere en de Volvo V60 Plug-in Hybrid. Daarnaast vallen er ook elektrische sportauto’s in deze categorie, zoals de Fisker Karma en de Tesla Roadster.

0% bijtelling wordt 7% bijtelling

Het 0% bijtelling tarief komt te vervallen per 2014. Wanneer u dus een auto aanschaft in 2014 zonder CO2 uitstoot profiteert u niet meer van 0% bijtelling maar gaat u 7% bijtelling betalen.  Dus auto’s als de Fisker Karma, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Mitsubishi Outlander PHEV, Toyoto Prius Plug-in Hybrid en de Volvo V60 Plug-in Hybrid zijn deze vanaf 1 januari 2014 met 7% bijtelling in plaats van 0% bijtelling. Voor meer informatie over 7% bijtelling kunt u onze speciale pagina raadplegen.

Volledig elektrische aangedreven auto’s blijven wel profiteren van 0% bijtelling.